Diamond

Namn: 412

Typ: SLIPA

En Session Liqourice IPA, bryggd i en tiolitersbatch med BIAB.

412
M: Simpsons Pale Ale Golden Promise, Best Malz Caramel Amber
H: Simcoe; DH: Simcoe
A: Liqourice root, salmiac
Y: GF All American Ale
IBU 49, 3,5% ABV
download


Status: Färdig att dricka! Betygsätt gärna på Untappd   1. Mäskning   

I en 10-litersgryta (som in effect rymmer ungefär 9 liter) blir det trångt om saligheten om man ska ha i 7 l vatten och 3,25 kg malt, utöver sous vide-staven och mäskpåsen. Jag tryckte ner malten så gott det gick, och fick röra om så mycket som möjligt för att vattnet skulle komma åt alla kornen. Eller röra och röra.... gräva är nog ett lämpligare ord. Begreppet mäskgröt har sällan varit mer passande.
När man kombinerar BIAB med att laka påsens innehåll via påsen kallas det tydligen iblan Maxi-BIAB, och så gjordes denna gång. Påsen lades upp på ett brunnsgaller ovanför kokkärlet och fick droppa, laka och klämmas tills det inte gick att få ut mer.

Malt   2. Vörtkok  

I vörtkoket åkte det i både humle, klargörare, mjölksyra och smaksättare. Humlen fick bo i muslinpåsar för att minska grumligheten. Receptet tyckte 12 g lakritspulver till 10 liter, men eftersom jag aldrig har testat en öl som smakar för mycket lakrits, så ökade jag mängden till 18 g, och slängde även i 6 g salmiak för sälta.
Efter kok var det drygt 7.5 l i grytan, och dessa gick inte lika snabbt att kyla som föregående 4-litersbatch, men helt okej ändå. Receptet sa att jag skulle fylla upp jäskärlet till 10 liter, men det skulle jag nog inte gjort: Då jag tog OG:n visade det sig att mäskningen inte hade dragit ur sig så mycket sötsaker som man hade kunnat hoppas, utan den landade på blygsamma 1.038.  Denna gång lät jag det bero, men i fortsättningen ska jag dels mäta OG:n innan ev utspädning i jäskärlet, dels försöka kompensera avvikande OG med avkokning, malt eller socker.


Kok
  3. Jäsning     
Likt med sats 001 blev jäsningen klar lagom till en vårvinter som medgav kallkrasch på balkongen. Och det skulle visa sig att något tog skruv: Protaflocen, humlepåsarna, hävertandet, saftsilandet och/eller kallkraschen samverkade till att göra 412:an till en förvånasvärt klar hembrygd.
Kallkrasch   4. Speziale
Torrhumling skedde med Simcoe på dag 10 av 14.


   5. Flaskning
Även 412:an fick carbonation drops isf primer. Och lediga stunder under flaskjäsningens två veckor ägnades åt att konstruera etiketten. Lakritstroll, kalenderblad, lakritsrötter och knarkliknande högar med salmiak förekom i varierande konstellationer i diverse utkast, men till sist blev det ett helt svartvitt rombkoncept med less is more-estetik.

   5. Provsmakning  
Lättdrucket och med endast en hint av lakrits. För egen del tar jag gärna ännu mer sälta, men andra tyckte det var precis lagom. Jag utesluter inte ett nytt försök av 412, men då med mer lakrits och alkohol. Tre rötter av sex.


Bottle of 412, and Svenskjavlar Brewbeer
(c) Martin Smedendahl 2021