Rioting raspberry, raised rarm   Looting liquorice, limping lightly

Namn: RASPBERRY RIOT resp LIQUORICE LOOT

Typ: Sour

En Raspberry Sour, bryggd i en tiolitersbatch med BIAB. Halva batchen fick, förutom hallonen, även lakrits.

RASPBERRY RIOT
M: Pilsen, Wheat
H: -
A: Raspberry, Lactic Acid
Y: English Ale Y02
IBU -, ABV 5.6%

LIQUORICE LOOT
M: Pilsen, Wheat
H: -
A: Raspberry, Liquorice root, Salmiac, Lactic Acid
Y: English Ale Y02
IBU -, ANV 5.6%
download


Status: Färdiga att dricka! Betygsätt gärna  Riot och/eller Loot  på  Untappd   1. Mäskning   

Dags att göra sour. Hallon-sour, närmare bestämt. Jag tänker att jag delar upp satsen i två damejeanner, där i den ena hallonen får sällskap med lakrits.
Eftersom receptet krävde blygsamma 6 liter vatten och 2,2 kg malt visade sig 15-litarn vara såpass stor att vätskan inte nådde upp till SV-stavens miniminivå,
så 10-litersgrytan blev ganska lagom. Mjölksyra, både för pH och senare surningsprocess, gick i. Lakning som vanligt, och ett snabbkok senare var det dags att låta mjölksyrabakterierna få gotta till sig i lugn och ro.


Mash   2. Vörtkok  

Efter två dygns surning mha mjölksyra och inte minst en påse okrossad malt, kollades pH:n. Den låg på 4, men idealiskt vill vi ha 3,0-3,8. Jag lät bakterierna gotta sig ett dygn till, och efter ett uppmätt värde på pH3,5 var det dags att koka vörten. Ingen humle i denna sour! Lite klargörare visserligen, men that's pretty much it.
Ung 7 l i grytan. Tog OG till 64, så jag behåller de litrarna. Ingen idé att spä och/eller hälla i socker om jag redan har bra SG.


Surkaka
  3. Jäsning     
Två damejeanner med ung 3,5 l vardera satta på jäsning. Jag måste medge att det ser bra mycket flottare ut med glasdamejeanner i städskrubben än trista vita plastspänner....
   4. Speziale
Efter fyra dagars jäsning var det dags att göra sallad av ölen. Ett halvkilo hallonpuré hälldes i vardera jäsflaska, och den ena fick dessutom 15 g lakrits och 3 g salmiak. Således nästan samma mängd saltlakrits som i min lakrits-IPA, men på 3,5 liter isf på 9. Jag tänker att dels vill jag ha tydligare lakritstoner, dels tror jag att hallonen och syran kräver lite större insats för lakritsen att nå fram. Därav högre koncentration.
Pure

   5. Flaskning
Mina glasflaskor började ta slut, och jag hade inte druckit min tidigare öl i tillräckligt snabb takt för att fylla på förrådet. Eftersom jag ändå var tvungen att skaffa flaskor passade jag på att testa PET-varianten. Dels för att sour ibland löper risk att förtsätta jäsa ganska mycket i flaskan (vilket är problematiskt i glas, men inte i plast), dels för att lågalkoholig sour med hallon och lakrits är lite mer åt läskeblask än öl, och dels för att why not? Normalt föredrar jag burk framför glasflaska, men det är för dyrt att burka. PET har några av burkens fördelar (låg vikt, ej ömtåliga), och dessutom kan man dricka direkt från kärlet i bastun.
Några glasflaskor blev det också. Den rena hallonen fick röda kapsyler, lakritskombon fick svarta. Tyvärr fanns PET-kapsylerna bara i guld, men jag särskiljde de olika smakerna genom svarta och vita möbeltassar (hade inga röda).

   5. Provsmakning  
Våren tvekar. Men då hann jag å andra sidan komplettera min grafikkunskaper med Inkscape, och la mången timma framför dataskärm och youtubetutorials. Och med lite god vilja går det att testa öl på balkongen, om än lite påpälsad.
Raspberry Riot:
Torr, sur, utmanande. Lite för lite hallonsmak, men ändå klart godkänt. Kastellets första suris, bryggd enligt recept.

Fyra vänsterknytnävar i skyn av sex

Liquorice Loot:

Denna hallon-sour kompletterades med ungefär lika mycket lakrits och salmiak som 412, Kastellets SLIPA. Men detta på en inte ens hälften så stor batch. Så trots hallonen och syran så slår lakritsen igenom, och gör det riktigt väl. Jordig, sträv, salt, krävande och god.

Fem Glycyrrhiza glabra av sex

Raspberry Riot,upphälld   Liquorice Loot, upphälld
(c) Martin Smedendahl 2021