|
|
|
|
Namn: RASPBERRY RIOT resp LIQUORICE LOOT
Typ: Sour
|
|
|
En Raspberry Sour, bryggd i en tiolitersbatch
med BIAB. Halva batchen fick, förutom hallonen, även lakrits.
|
|
|
RASPBERRY RIOT
M: Pilsen, Wheat
H: -
A: Raspberry, Lactic Acid
Y: English Ale Y02
IBU -, ABV 5.6%
LIQUORICE LOOT
M: Pilsen, Wheat
H: -
A: Raspberry, Liquorice root, Salmiac, Lactic Acid
Y: English Ale Y02
IBU -, ANV 5.6% |
|
|
|
|
|
|
|
|
Status: Färdiga att
dricka! Betygsätt gärna Riot och/eller Loot på Untappd.
|
|
|
|
|
|
|
1.
Mäskning
|
|
|
Dags
att göra sour. Hallon-sour, närmare bestämt. Jag tänker att jag delar
upp satsen i två damejeanner, där i den ena hallonen får sällskap med
lakrits. Eftersom receptet krävde blygsamma 6 liter vatten och 2,2
kg malt visade sig 15-litarn vara såpass stor att vätskan inte nådde
upp till SV-stavens miniminivå, så
10-litersgrytan blev ganska lagom. Mjölksyra, både för pH och senare
surningsprocess, gick i. Lakning som vanligt, och ett snabbkok senare
var det dags att låta mjölksyrabakterierna få gotta till sig i lugn och
ro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Vörtkok |
|
|
Efter
två dygns surning mha mjölksyra och inte minst en påse okrossad malt,
kollades pH:n. Den låg på 4, men idealiskt vill vi ha 3,0-3,8. Jag lät
bakterierna gotta sig ett dygn till, och efter ett uppmätt värde på
pH3,5 var det dags att koka vörten. Ingen humle i denna sour! Lite
klargörare visserligen, men that's pretty much it. Ung 7 l i grytan.
Tog OG till 64, så jag behåller de litrarna. Ingen idé att spä
och/eller hälla i socker om jag redan har bra SG. |
|
|
|
|
|
3.
Jäsning
|
|
|
Två
damejeanner med ung 3,5 l vardera satta på jäsning. Jag måste medge att
det ser bra mycket flottare ut med glasdamejeanner i städskrubben än
trista vita plastspänner.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Speziale |
|
|
Efter
fyra dagars jäsning var det dags att göra sallad av ölen. Ett halvkilo
hallonpuré hälldes i vardera jäsflaska, och den ena fick dessutom 15 g
lakrits och 3 g salmiak. Således nästan samma mängd saltlakrits som i
min lakrits-IPA, men på 3,5 liter isf på 9. Jag
tänker att dels vill jag ha tydligare lakritstoner, dels tror jag att
hallonen och syran kräver lite större insats för lakritsen att nå fram.
Därav högre koncentration.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Flaskning |
|
|
Mina
glasflaskor började ta slut, och jag hade inte druckit min tidigare öl
i tillräckligt snabb takt för att fylla på förrådet. Eftersom jag ändå
var tvungen att skaffa flaskor passade jag på att testa PET-varianten.
Dels för att sour ibland löper risk att förtsätta jäsa ganska mycket i
flaskan (vilket är problematiskt i glas, men inte i plast), dels för
att lågalkoholig sour med hallon och lakrits är lite mer åt läskeblask
än öl, och dels för att why not? Normalt föredrar jag burk framför
glasflaska, men det är för dyrt att burka. PET har några av burkens
fördelar (låg vikt, ej ömtåliga), och dessutom kan man dricka direkt
från kärlet i bastun. Några glasflaskor blev det också. Den rena
hallonen fick röda kapsyler, lakritskombon fick svarta. Tyvärr fanns
PET-kapsylerna bara i guld, men jag särskiljde de olika smakerna genom
svarta och vita möbeltassar (hade inga röda).
|
|
|
|
|
|
5. Provsmakning |
|
|
Våren
tvekar. Men då hann jag å andra sidan komplettera min grafikkunskaper
med Inkscape, och la mången timma framför dataskärm och
youtubetutorials. Och med lite god vilja går det att testa öl på
balkongen, om än lite påpälsad.
Raspberry Riot:Torr, sur, utmanande. Lite för lite hallonsmak, men ändå klart godkänt. Kastellets första suris, bryggd enligt recept.Fyra vänsterknytnävar i skyn av sex
Liquorice Loot:Denna
hallon-sour kompletterades med ungefär lika mycket lakrits och salmiak
som 412, Kastellets SLIPA. Men detta på en inte ens hälften så stor
batch. Så trots hallonen och syran så slår lakritsen igenom, och gör
det riktigt väl. Jordig, sträv, salt, krävande och god.Fem Glycyrrhiza glabra av sex
|
|
|
|
|
|
(c) Martin Smedendahl 2021
|
|