Golden god and goblet

Namn: ELDORADO
Typ: IPAEn Single Hop IPA, med den relativt nya humlesorten Eldorado. 10-liters-batch med Maxi-BIAB.ELDORADO (Single Hop IPA)
M: Pale Ale Golden Promise
H: Eldorado, DH: Eldorado

Y: American Ale
IBU 45, 7.0% ABV
download
Status: Färdig att dricka! Betygsätt gärna på Untappdmash   1. Mäskning   


Långfredagsbrygg.
La in dagens recept i Brewfather, iordningställde arbetsytan, desadde grejer och plockade fram ingredienser. Hittade bryggarmusik (mest bayersk oumpa-boumpa) på YouTube och satte igång.
7 l varmvatten i gryta, platta på och Sous Vide i. Malten kylde inte ner så effektivt som jag hoppats, tillsatte någon liter kallvatten.
Lakning: Bryggpåse i IKEAs avlånga durkslag funkade perfekt! Mot slutet fick det droppa av liggandes på galler. Man kan då tippa durkslaget något och därmed förmå lakvattnet att droppa ur bättre.
Noterar att all hydrometermätning måste kompenseras från temperatur. Uppmätt värde 1.050 på 70° ger 1.068 efter kompensation. Se https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/Maxi-BIABboil   2. Vörtkok  

Humle och klarning i på min 40, 10 och 9.
Jag klädde en balja med handdukar som jag soakade i kallt vatten. Grytan däri, kylspiral i grytan, och kylklampar och kallvatten i baljan. Det blev effektivt; endast ca 30 min att nå 20°. Min fjärrkontrollerade termometer verkar vara opålitlig, dock.


Hops, mise-en-place
ferment  3. Jäsning     
Med hävert och via saftsil tog det trekvart att få över allt. Hade strax över 7 l i hinken (nästan 2 l kalldrev) och tog OG:n (71 isf tänkta 64). Spädde ut med vatten, men fick lite för mycket i. Nästa mätning gav 61, vilket kompenserades med 37 g socker (ingen idé att öppna maltpåsen för såpass lite). Detta gav en OG på 65, vilket är close enough.
crate   4. Flaskning
Med ny kapsylerare och fru som hjälp gick tappningen smidigt. Guldkapsyler, natch!

Drying bottles   Bottling
taste flight   5. Provsmakning  
Jag har upptäckt hur kul det är att lattja med GIMP. Det är ett kraftfullt program med oändliga möjligheter, och jag är inte i närheten av att vara speciellt skicklig. Men det är kul, och jag tweakade etiketten in i det sista.
Efter avslutad flaskjäsning mjölkades SHSMIPAN och åkte in i kylen medan jag tappade batch 004.
På balkongen korkades då Eldorado upp för första gången. Full, lite salt och ganska stark. 7% är inte fy skam, och jag kommer med gott samvete kunna ta denna som en-liten-öl-har-väl-aldrig-skadat-öl framöver. Fyra aztekiska gudar av sex.

Graphics and bottle

(c) Martin Smedendahl 2021